Mistä hyvinvointisi koostuu?

sitruuna

Jos seuraa somea tai muuta mediaa saa helposti käsityksen, että hyvinvointi koostuu siitä, kun pudotat painoa ja syöt proteiinipitoista kasvisruokaa. Rahka on tainnut jäädä jo taka-alalle. 😉 Mitä paremmassa kunnossa fyysisesti olet, sitä hyvinvoivempi olet. Tämä pitää jossain määrin paikkansa, mutta se ei ole koko totuus.

Vaikka itse toimin hyvinvointialalla on minua jo pitkään ärsyttänyt jatkuva täydellisen vartalon ihannointi. Tämäkin on yksi syy monesta siihen, että myin osuuteni entisestä yrityksestäni. En enää pysty tekemään työtä niin, että kasvattaisin pelkästään jonkun hauislihasta tai valmentaa, niin että saadaan ihmisen vatsalihakset näkyviin. Itselleni tulee jopa fyysisesti pahaolo, kun toimin arvojeni vastaisesti. Monesti huomaan, että asiakkaan ongelma ei ole se, että on kertynyt muutama ylimääräinen kilo vaan ongelma on paljon syvemmällä. Haluaisin mennä aina valmennuksissa syvemmälle mitä yhdessä kuntosalivalmennuksessa on mahdollista mennä tai kukaan edes odottaa. Tämä on eriasia, jos teen kuntosaliohjausta niin, että koitamme saada asiakkaan toimintakykyä paremmaksi kuin se, että asiakkaan tavoitteena on saada pelkästään rasvaprosenttia pienemmäksi näyttääkseen paremmalta. Olen huomannut, että monesti ylipainon takana on paljon, paljon muutakin kuin ”että syön vain liikaa”. Tietenkin joku arvottaa esteettisyyden hyvinkin korkealle ja hyvä niin. Olemme kaikki erilaisia. Esimerkiksi yksinäisyys tekee paljon enemmän tuhoja ihmisessä kuin ylipaino, mutta terveellisistä syistä on myös hyvä luopua ylimääräisistä kiloista.

Hyvinvointiin liittyy niin monta teemaa, joita haluan tässä blogissani teille jatkossa jakaa.

porkkanat.jpg

Tässä löydätkin teemat, joista haluan jatkossa kirjoittaa ja valmentaa.

Fysiologiset tarpeet (hengissä säilymisen fyysiset edellytykset, kuten ruoka, juoma, hengitysilma)

Jaan vinkkejä fyysisestä hyvinvoinnista, liikunnasta, unesta, luonnosta, ravinnosta ja kehittelen terveellisiä reseptejä niin kuin aikaisemmin, mutta sen lisäksi haluan valmentaa ja kirjoittaa myös seuraavista aiheista…

Henkiset tarpeet (myönteinen mieli, henkinen tasapaino, stressinhallinta, oman itsensä hyväksyminen, omien tunnelukkojen tiedostaminen, omaksi itseksi kasvaminen)

Minulle tärkeää on myös henkinen hyvinvointi, jota olen opiskellut omatoimisesti aina 18-vuotiaasta saakka kirjoja lukemalla, olemalla henkilökohtaisessa valmennuksessa, erilaisilla kursseilla sekä nyt tietenkin sosionomiksi opiskellessani

Tässä siis tulevia teemoja ja ajatuksia valmennuksiini:

  • Mikä on ego ja miten nähdä itsensä oman ajattelunsa ulkopuolella
  • Erilaiset tunnelukkojen aiheuttamat käyttäytymismallien tiedostaminen
  • Oppia rohkeasti käsittelemään ja kohtaamaan tunteita ja pohtia onko ne lähtöisin jostain syvempää psyykeen rakenteesta
  • Työkaluja henkiseen hyvinvointiin, meditaatioon sekä mindfulness:iin

wp_20150825_19_19_05_pro

Turvallisuuden tarpeet (suojautuminen erilaisilta vaaroilta)

On hyvä turvata itsensä asunnolla, säännöllisillä tuloilla, tasapainoisella taloudella, säästämisellä pahan päivän varalle ja vakuutuksilla yms.

Mutta, mitäs sitten jos elämä on niin turvattu, että koko elämä jää elämättä? Korostunut turvallisuuden tunne voi tappaa koko elämän. Mitäs jos turvallisuus alkaa siitä, kun päästät irti? Kumpi on tärkeämpää sisäinen vai ulkoinen turvallisuuden tunne? Vanhaan tarrautuminen ei luo mitään uutta.

Yhteenkuuluvuuden ja rakkauden tarpeet (ystävyys, rakkaus, ryhmään kuuluminen)

Kaikkien pitäisi saada kokea itsensä rakastetuksi ja tärkeäksi, mutta silti täällä Suomessa on niin monta yksinäistä ihmistä, että sydämeen sattuu. Jokainen meistä on varmasti joskus kokenut yksinäisyyttä. Yksinäisyyttä voi kokea vaikka olisit ihmisten ympäröimänä ja missä tahansa sosiaaliluokassa vain. Miten ystävälläsi menee tämän asian kanssa tai vielä tärkeämpää miten sinulla menee?

ystavat

Itsensä toteuttamisen tarpeet (omien kykyjen saaminen täyteen käyttöön esimerkiksi työssä tai harrastuksessa).

Varmaan meillä monellakin on tilanne, että haluaisi tehdä jotain itselleen merkittävää. Mutta jättää sen tekemättä, koska siihen ei ole ”mahdollisuutta”. Monesti voi olla myös, että ajatellaan mitä muut ihmiset sanovat tai ajattelevat.

Kun olin tekemässä näitä kotisivuja ja kirjoittamassa näitä tekstejä mielessäni pyöri kokoajan ajatus, että en voi kirjoittaa näin rehellistä tekstiä itsestäni tai on hölmöä jakaa kaikkea näin avoimesti. Tunsin jopa häpeää ja kerran pari kävi mielessä poistaa kaikki mitä olin kirjoittanut. Tiedän, että nämä ajatukset tulevat peloistani, että minua ei hyväksyttäisi. Pelottaa myös, että minut ikäänkuin suljetaan pois jostain (mistäköhän?) ja sanotaan jotain loukkaavaa (so what? :D).

Mutta mitä muutakaan tässä elämässä voi tehdä, jos ei voi toteuttaa itseään juuri sellaisena kun on?

dqzmdflsrpior25xlkyo_sky

”Jos voittaisit lotossa, mitä tekisit?”

Kysyn aina välillä itseltäni: ”Jos rahaa ei olisi olemassa, mitä tekisin?” ”Jos kukaan ei näkisi, niin mitä haluaisin tehdä?” ”Jos kaikki olisi mahdollista, mitä haluaisin tehdä?”

”Jos voittaisit lotossa, mitä tekisit?”Juuri muutama päivä sitten kysyin tämän kysymyksen mieheltäni ja vastasin siihen myös itse.

Minä haluaisin tällä hetkellä valmentaa, pitää retriittejä silloin tällöin, kirjoittaa kirjoja, valokuvata ja opiskella, niin että aikaa ja energiaa jää minulle mieluisille harrastuksille sekä ihmisille. Tärkeimpänä myös omalle levolle ja hyvinvoinnille. Katsotaan mihin tämä tie vie, tuskin tarvitsen siihen lottovoittoa. 😉

All the best

 


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.