Lisää yltäkylläisyyttä ja puhetta rahasta

money

Puhutaanpa vähän rahasta..

Minun suhteeni rahaan on edelleenkin hyvin sekava, myönnetään. Meillä monella on alitajuisia uskomuksia rahasta (niinkun monesta muustakin asiasta) ja siihen liittyy niin paljon erilaisia tunnetiloja ja käyttäytymistä.

Harjoitus numero 1 ”: Nyt on myös hyvä aika kokea minkälaisia tunteita tämä teksti kuohauttaa sinussa? Tunteet ovat paras tapa päästä uskomustemme juurille. 🙂

Nuorempana minulla oli tyyli, että kun palkkapäivä tuli, oli pakko aina tuhlata kaikki rahat pois. Tuntui ahdistavalta, kun rahaa oli ylimääräistä. Tilasin paljon osamaksuilla vaatteita, elektroniikkaa, kenkiä yms. Ja kohtahan sitä olikin kuukausimenot melkein suuremmat kuin tulot. Olen työstänyt ajatuksia paljon suhteestani rahaan jo silloisen NLP-valmentajani kanssa monia vuosia sitten. Tulimme tulokseen, että ahdistus rahasta tuli lapsuuden vähävaraisuudesta. Aikaisempi uskomus rahaan liittyen oli, että mitä enemmän rahaa minulla on sitä vähemmän terveyttä. Minun sisäinen lapseni oli kokenut alitajuisesti asian näin päin. Uskomus vaihdettiin uuteen; ”mitä enemmän rahaa minulla on sitä enemmän terveyttä.” Tiedättekös mitä sitten tapahtui? Olen juossut sitten oman terveyteni perässä ihan p****leesti edelliset kuusi vuotta”:D

Näitä uskomuksia ja tunnelukkoja on meissä kaikissa hurjat määrät. On helpompi huomata toisen rajoittava käyttäytyminen kuin oma käyttäytyminen. Sillä yleensä nämä asiat ovat niin syvällä meissä tiedostamattomalla alueella, että tarvitsemme peilin sen näkemiseen. Aina välttämättä siihen peiliin ei ole helppoa katsoa.

Nykyään olen kova säästämään, enkä oikeastaan kuluta rahaa mihinkään muuhun kuin matkusteluun, erilaisiin kursseihin ja tietenkin terveelliseen ruokaan. En ole ikinä ollut työtön ja nyt olen ollut työttömänä ensimmäiset neljä päivää(Opiskelen monimuotoisesti ja suunnittelen oman toiminimen perustamista). Mutta joka tapauksessa, on ihan virkistää tuntea miltä tämä tuntuu ja mitä se aiheuttaa minussa; vapauden tuntua, pelkoa, ahdistusta, paniikkia kun ei tiedä mitä tapahtuu, en kuulukaan yhtäkkiä mihinkään, yksinäisyyttä, iloa, innostusta, syvää rauhaa ja kaikenlaista muuta mieleni höpinää. Syvällä sisimmäni kuitenkin tiedän, että olen menossa oikeaan suuntaan. Aikaisemmin minulla on ollut niin monta projektia, kurssia ja työtä päällekkäinen, että siinä ei ole mitään järkeä. On hyvä kokea mitä minä olen tai kuka minä olen ilman mitään. Ihan niinkuin sipuli, kuorit kerros kerrokselta kaiken suojan pois ja alat rakentamaan oman näköistä elämää siihen päälle. Vieläkään ei ole tietoa mitä se on ja kerroksia on edelleen, jota pitäisi vielä purkaa pois (tämä on kyllä varmasti koko elämän pituinen matka).

wp_20161127_17_46_42_pro

Harjoitus numero 2”! Olen valmentanut monia todella rikkaita ihmisiä, jotka ovat olleet masentuneita tai ”sisäisesti köyhiä.” Mustan edelleenkin yhden asiakkaan kommentin viiden vuoden takaa; ”et varmaan voi edes ymmärtää tätä tilannetta, meillä on ulkopuolisesti kaikki paremmin kuin hyvin, mutta silti meillä ei ole elämässä mitään”.

Viime vuoden lopussa tein itseni kanssa tälläisen harjoituksen. Mitä minulle tarkoittaa yltäkylläisyys? Minkälaisia tunteita tai asioita minulla pitäisi olla, että tuntisin itseni yltäkylläiseksi? Eli kirjaa viisi tärkeintä asiaa.

Tässä oma listani:

  • Perhe: Haluan viettää enemmän aikaa mieheni ja oman perheeni kanssa
  • Hyvinvointi: Haluan päästä harrastamaan liikuntaa, niin että olisin energinen ja se tuottaa minulle iloa ja naurua, ehtisin lepäämään. Olen energinen, että jaksan ja pystyn antamaan koko läsnäoloni meneillään oleville asioille. Haluan elää niin, että ei ole kiire mennä paikasta toiseen
  • Ilo: Haluan tehdä niitä asioita, jotka tuovat minulle iloa, liikkua, tehdä jotain luovaa, kuulua johonkin yhteisöön, nähdä maailmaa ja mikä tärkeintä haluan tavata ystäviä, jotka olen niin sanotusti hylännyt omalla työnteollani
  • Mielen rauha: Haluan nukkua yöni rauhassa, kokoajan ei tarvitsisi pelätä, että joku pommi tippuu niskaan.(töitä niin paljon, että en tiedä ehdinkö/muistanko kaikkea tehdä) eli haluan tasapainottaa elämääni ja keskittyä muutamaan asiaan kerrallaan hyvin
  • Merkitys: Auttaa muita ihmisiä ja luoda hyvinvointia oman näköisellä tyylilläni. Tehdä sitä niin, että osaan asettaa rajat toisten auttamiselle enkä unohda itseäni

Huomasin, että en saa loppupeleissä juurikaan mitään näistä vaikka kuinka paljon teen töitä ja koitan kasvattaa yritystämme. Ajattelin aina, että sitten kun myyn yrityksen kalliilla jollekin, niin sitten minulla on aikaa tehdä minulle tärkeitä asioita… Mitäs jos sitä aikaa ei koskaan tule?

Päästämällä jostain irti tekee tilaa jollekin muulle vaikka kaikille noille viidelle minulle tärkeälle asialla.

Mitkä ovat sinun viisi tärkeintä asiaa?

Ilolla:

-Essi


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.