Mitä meditaatio on ?

wp_20150825_19_19_05_pro

Mitä on meditaatio?

Olen harjoittanut meditaatiota aluksi sen takia, että halusin rentouttaa mieltäni ja kehoani tulevaan urheilusuoritukseen. Jääkiekon lopetettuani halusin saada kehoni, mieleni ja hermostoni rentoutumaan kovan stressikuorman johdosta.

Nykyään harjoittelen meditaatiota sen takia, että omaisin paremman keskittymiskyvyn, lisäisin luovuuttani, muistia sekä olisin paremmin yhteydessä itseeni. Monesti teen suuret ja pienetkin päätökset niin, että meditoin, jolloin päätös tulee syvemmältä tasolta eikä oma mieleni pääse höpöttämään väliin omia teorioitaan tai pelkojaan.

On monenlaisia käsityksiä siitä mitä meditaatio on. Yleisemmin sen ajatellaan olevan jonkinlainen rentoutumistekniikka, joka poistaa stressiä tai mielen tyhjäksi tekemistä itsehypnoosin tai transsitilan kautta.

Yksinkertaistetusti meditaatiota voidaan kuvailla harjoituksena kääntää huomio kohti itseään tai keinona saavuttaa jonkinlainen normaalista valvetilasta eroava tietoisuuden kokemus.

joogaese2-2

Meditaatio ei ole vain hörhöjen hommaa. 😉

Meditaatiota on tutkittu nykyään runsaasti länsimaisessa tieteessä, eikä nämä ole pelkästään omia tulkintojani.

Tässä lista meditaation vaikutuksiin tieteen näkökulmasta:

 • Meditointi on pohjimmiltaan systemaattinen tapa rentoutua ja rauhoittaa mieli, lievittää stressiä ja ahdistusta
 • Laskee kortisolia, alentaa verenpainetta, sykettä ja parantaa aineenvaihduntaa
 • Vähentää kivun tunnetta, ahdistuneisuutta, masennusta, edistää painonhallintaa, vähentää päänsärkyä ja migreeniä, vähentää astman oireita, parantaa immuunijärjestelmän toimintaa ja ylipäänsä lisää elämän laatua
 • Lisää empaattisuutta ja tyytyväisyyttä ihmissuhteissa
 • Se saa aivoalueet aktivoitumaan ja stimuloi etenkin vasenta otsalohkoa, jonka tehtäviin kuuluu ahdistuksen vähentäminen ja myönteisten ajatusten tuottaminen, mitä on havaittu onnellisilla ihmisillä
 • Sympaattisen hermoston toiminta vähenee, keho rentoutuu ja rauhoittuu
 • Kohentaa myös fyysistä terveydentilaa ja vastustuskykyä. Aivot, hormonijärjestelmä ja immuunipuolustus toimivat yhteydessä toisiinsa. Meditointi vähentää stressiä, joka alentaa elimistön kykyä taistella infektioita vastaan. Tämän myötä elimistön vastustuskyky tehostuu ja sairastumisalttius vähenee
 • Meditaation on esimerkiksi havaittu vähentävän vanhenemista edistävien geenien aktiivisuutta
 • Mitä edistyneempi henkilö on meditoinnissa, sitä runsaampaa on vasta-aineiden tuotanto eli sairastumisriski pienenee
 • Meditointia harrastavat henkilöt tunsivat voivansa hyvin eivätkä kärsineet stressistä
 • Meditointia suositellaan myös korkean verenpaineen hoitoon
 • Testiryhmän verikokeissa on käynyt ilmi, että insuliiniaineenvaihdunta oli kohentunut selvästi verrattuna meditointia harrastamattomaan kontrolliryhmään eli riski sairastua sokeritautiin vähenee
 • Meditointia käytetään nykyisin myös kroonisen kivun hoitoon. Kiputilat ahdistavat ja aiheuttavat levottomuutta, mikä puolestaan lisää kipua. Kivusta kärsivä on noidankehässä. Rentoutumista ja mielenrauhaa edistävä meditointi auttaa pysäyttämään kierteen.
 • Meditoinnin aloittamisen jälkeen masennuksen, toivottomuuden ja avuttomuuden tunteiden huomataan vähenevän, joten tästä on hyötyä vaikka masennuksen hallintaan

Erilaisia meditaatiotekniikoita on runsaasti. Opetan tulevalla kurssillani monenlaisia tekniikoita sen takia, että jokainen löytäisi oman tavan itselleen toteuttaa harjoituksia arjessaan. Teemme kurssillani meditaatioita passiivisesti, hengityksen ja liikkeen avulla sekä erilaisia ohjattuja toiminnallisia harjoituksia. Käytämme osassa harjoituksissa myös musiikkia apuna.

Jyväskylän Rentouta mielesi ja kehosi- workshop on 2.4. lo 17.15-19.15 ja paikkoja on jäljellä 5. Lue lisää täältä.

Järjestän myös ystäväni Mikon kanssa meditaatioillan 16.4 klo 18-20 Tikkakoskella. Lisätietoja tulossa pian.

<3:Essi

Lähteenä tähän tekstiin olen käyttänyt Tampereen yliopistossa Marja Tikan vuonna 2016 tehtyä Pro-gradu tutkielmaa ”Minuuden tunne ja meditaatio affektiivisissa aivoissa.”


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.