Miten hyvinvointivalmentaja itse syö?

Miten hyvinvointivalmentaja itse sitten syö? Tätä minulta kysytään usein ja välillä tuntuu, että minua katsotaan tarkkaavaisesti kaupassa sekä lounaspaikassa mitä syön. Koen myös, että ihmiset joiden kanssa ruokailen tuntevat painetta siitä mitä valitsevat lautaselleen. Kuulkaas minun puolestani jokainen saa syödä juuri niin kuin haluaa, enkä puutu vapaa-ajallani kenenkään syömisiin, ellei tätä minulta erikseen pyydetä. 🙂

Olen 14-vuotiaasta saakka kokeillut kaikenlaisia ruokavalioita. Tässä muutamia mainitakseni: lihaton(joka siis teininä sisälsi melkeinpä vain makaronia), sokeriton, maidoton, gluteeniton, lähes hiilariton, olen kokeillut cambridgen pirtelöitä, kasvisruokavaliota, fitnessurheilijoille tarkoitettu diettiä, syönyt ravitsemussuosituksien mukaan, nutrannut, elänyt vain leivällä tai superfoodeilla. Kerran urheilijana muistan, kun yksi lätkävalmentaja suositteli jättämään perunan ja leivät pois, jotta hieman laihtuisin. Rasvaprosentti taisi silloin 15-vuotiaana olla 23%, joten se olikin viisasta mainintaa teini-ikäiselle urheilijatytölle, joka liikkui 20 tuntia viikossa.

Tämän kuvan aikaan olen noin 14-15- vuotias ja tunsin itseni aina välillä aika isokokoiseksi. (Olen oikeanpuolimmainen). Nyt, kun katson kuvaa näen laihan teinitytön. 🙂

esesupe

Viimeisen 7 vuoden aikana olen aktiivisesti opiskellut ravinto-asioita. Sairastan astmaa minulle parhaiten sopii siis maidoton ja sokeriton ruokavalio, jolloin keuhkoni eivät eritä niin paljon limaa eikä minun tarvitse käyttää astmalääkkeitä. En myöskään pysty juomaan appelsiinimehua tai syömään tiettyjä lisäaineita, joka tekee myös limaisuutta keuhkoihini. Jollekin muulle henkilölle varmasti sopivat maitotuotteet enkä tuputa tätä omaa ruokavaliotani kaikille.

Olen ollut maidoton 3,5 vuotta, nykyään syön harvoin lihaa (tätä jatkunut 1,5 vuotta) ja syön kulutukseni mukaan. En myöskään ole ehdoton maidottomuuden kanssa, jos menen juhliin, jossa on tarjolla kermakakkua, syön sitä palan. That`s it!

Päivinä jolloin liikun enemmän, syön myös enemmän hiilihydraatteja. Taas niinä päivinä, kun istun koneella koko päivän, jätän hiilihydraattien määrää vähemmälle ja syön enemmän salaatteja sekä kasviswokkeja.

Kun mietin omaa ruokavalion muuttumista seitsemän vuoden aikana, huomaan paljon erilaisia jaksoja totaalikieltäytymisestä, tarkkojen makrojen ja kaloreiden laskemiseen, armollisuuteen, runsaan rahkojen syömisestä ituhippeilyyn. Nyt alkaa pikku hiljaa tuntua siltä, että olen tässä muutaman vuoden aikana löytänyt rennon ja terveellisen tavan syödä, joka sopii minulle ja minun keholleni.

Ruoka ei pyöri mielessä 24/7, voin herkutella kokematta siitä huonoa omaatuntoa, ei tarvitse salaa ostaa karkkia kaupasta, jota olen joskus tehnyt, ei tarvitse jokaisen herkuttelun jälkeen miettiä lähtevänsä lenkille kuluttamaan kaloreita, en laske ruokieni energiamäärää saati punnitse yhtään mitään. Nautin hurjasti hyvästä ruuasta ja varsinkin silloin, kun saan jakaa tämän hetken muiden ihmisten kanssa.

vegetables

Tämä kaikki on siis tapahtunut 15 vuoden aikana, vielä tietoisemmin 7 vuoden aikana, joten sanoisinpa niin, että oman ruokavalion löytäminen on prosessi, jossa mennään äärilaidasta toiseen ennen kuin oma, rento tapa löytyy. Aikaisemmin sisäinen ajatusmaailmani oli, että ”syön mahdollisimman vähän ja pysyn hoikkana”. Nykyään ajattelen niin, että ” syön monipuolisesti ja säännöllisesti 85-90% ajasta ja 10-15% voin herkutella hyvällä omalla tunnolla, jotta olisin mahdollisimman energinen, terve ja onnellinen”.

Monipuolisesti ja säännöllisesti tarkoittaa minulle paljon erivärisiä kasviksia ja marjoja, laadukasta proteiinia, hyviä rasvoja, hiilihydraatteja kulutukseni mukaan, 1,5-2 litraa vettä päivässä ja vähän sokeria. Herkkupäivä minulla on perjantaisin, jolloin syön 100g irtokarkkeja, muuten en sokeria juurikaan käytä.

Juhlapäivinä nautin täysin juhlaruuasta ja voin syödä hyvällä omallatunnolla vaikka vappumunkin ja lasin simaa. Muutan ruokavaliotani sen mukaan, jos olen vaikka sairastunut flunssaan, koen itseni stressaantuneeksi tai en saa yöllä kunnolla nukuttua.

Joten toivon teille kaikille paljon uteliaisuutta löytää sinulle hyvä tapa nauttia ruuasta sekä syödä terveellisesti. Ja tämä löytyy vain kokeilemalla. Voisinpa melkein todeta, että parasta elämässä on syöminen. 😉

esmenne

 


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.