Mitä eroa on mindfulness:illa, meditaatiolla ja rentoutumisharjoituksilla?

Mitä eroa on mindfulness:illa, meditaatiolla ja rentoutumisharjoituksilla?

Rentoutuminen, hengitysharjoitus, meditatiivinen liike, meditaatio ja mindfulness. Mitä nämä käsitteet oikein tarkoittavat vai ovatko ne yksi sama asia?

Itse ainakin omasta tietoisuudestani käsin lähtisin erottelemaan nämä, vaikka jokaisessa harjoituksessa paljon samanlaisia elementtejä.

retriitti4

Rentoutuminen

Rentoutuminen tarkoittaa sitä, että keho ja mieli rauhoitetaan ja rentoutetaan. Rentoutuminen ei ole meditaatiota, koska rentoutuminen ei edellytä mitään tiettyä mielen keskittämistä. Rentoutumisen aikana henkilö on usein jollain tapaa tietoinen omasta kehostaan ja ulkomaailmasta. Rentoutumisharjoituksia voi tehdä ohjattuna, itsenäisesti tai vaikka musiikkia kuunnellen, jolloin ne usein miten tehdään makuutasolla, jolloin kehon on helpompi myös rentoutua.

Hengitysharjoitus

Hengitysharjoitus on erittäin hyvä tapa rentouttaa, rauhoittaa kehoa ja mieltä. Hengitystä käytetään apuna rentoutumis-, mindfulness- ja meditaatioharjoituksissa. Myös erilaiset hengitysterapiamuodot ovat erittäin tehokkaita keinoja esimerkiksi löytämään tien kehomuistiin. Hengityksen avulla voidaan parantaa myös esimerkiksi astman oireita, lievittää kipua ja lisätä energisyyttä.

freedom

Meditatiivinen liike

Meditatiivinen liike tarkoittaa sitä, että kehoa voidaan liikuttaa tanssien, hyppien, juosten tai erilaisia liikkeitä tehden niin, että huomio on itsessä sekä oman kehon tuntemuksissa.  Se on rauhaa kuunnella itseä, ajatuksiaan, tunteitaan ja kehoaan. Se on mielen täyttämistä levollisuudella sekä ehkä myös samalla saada oivaltamaan jotain itsestään tai tämän hetken elämäntilanteesta.

Mindfulness

Mindfulness eli hyväksyvä läsnäolo tarkoittaa tietoista läsnäoloa tässä hetkessä, tilaa, joka sallii ja hyväksyy kaikki tuntemukset kehossa sekä mielessä.

Mindfulness- menetelmässä opetellaan tarkkailemaan mieltä ja sen hetkistä kokemusta lempeästi tuomitsematta, arvostelematta ja hyväksyen. Antaa ajatusten sekä tunteiden tulla ja mennä reagoimatta niihin, antaen mielen ja kehon levätä tässä hetkessä.

Tämä menetelmä opastaa olemaan läsnä enemmän elämässä. Sekä auttaa näkemään mitä ajattelemme ja tunnemme milloinkin, ja huomaamaan sen miten näemme ja koemme eri asiat elämässämme. Opimme näkemään meille haitalliset toimintatavat ja näin voimme vaikuttaa niihin ja valintoihimme.

Mindfulness:ia voit tehdä tekemällä erilaisia harjoituksia tai ihan vaikka luonnossa kävellen ja tarkkailemalla juuri sen hetken tapahtumia ja omia tuntemuksia sekä ajatuksia. Myös hampaiden harjaus voi olla mindfulness-harjoitus eli voit tietoisesti harjata hampaat ja samalla keskittyen vain tuntemuksiin ja itse tekemiseen.

essirentoutuminen

Meditaatio

Meditaatioon kuuluu osaksi mielen ja kehon rentouttaminen sekä mindfullness, joka auttaa pääsemään meditaatiotilaan. Meditaatiossa keho on rennossa tilassa, mutta mieli on niin keskittynyt, että harjoittaja ei tunne omaa kehoaan.  Meditaatiotilassa ei ole kipua vaan siellä vain olet, ilon ja rauhan lähteillä. Myöskään ulkomaailman asiat eivät tunkeudu tietoisuuteen.

Meditaation ja syvän tiedottoman unitilan erona on se, että meditaatiossa vallitsee täydellinen, mutta yhteen kohteeseen kohdistunut tietoisuus. Syvässä unessa henkilö on täysin vailla tietoisuutta.

Meditaatiota voidaan kuvailla harjoituksena kääntää huomio kohti itseään ja keinona saavuttaa jonkinlainen normaalista valvetilasta eroava tietoisuuden kokemus. Meditaatio ei ole tekemistä, ohjaamista tai ohjaamisen kuuntelemista vaan olemista.

Tie meditaatioon voi käydä liikkeen, hengityksen, rentoutumisharjoituksen ja ohjauksen avustuksella. Harjoitukset tehdään istuen joko tuolilla tai lattialla erilaisissa meditaatioasennoissa. Tämä tila on ainakin omasta kokemuksestani käsin erilainen tila, jota mindfulness tarkoittaa. Tämän tilan löytäminen on itseltäni vienyt paljon aikaa ja harjoittelua. Joltakin muulta henkilöltä tämän tilan löytäminen voi käydä paljon nopeammin. Tila, jossa vain olet ilon, rauhan ja aidon itsesi kanssa.

Haluatko oppia rentouttamaan kehoasi ja mieltäsi?

Jos haluat tulla harjoittelemaan mindfulness:in sekä meditaation perusteita, niin pidän seuraavat workshopit Palokassa 27.2 ja Äänekoskelle 13.2. Lue lisää täältä!

Myös maaliskuun Puhdista mielesi- ja kehosi retriitille mahtuu vielä sekä Rentouta mielesi ja kehosi- kurssin viikkotunneille Jyväskylään peruutuspaikalle yksi henkilö.

Lue täältä lisää Rentouta mielesi ja kehosi- workshopeista.

Lue täältä lisää Puhdista mielesi ja kehosi- retriitistä.

Lue täältä lisää Rentouta mielesi ja kehosi- kurssista.

Iloista viikkoa! <3

Jätä kysymys tai kommentti, niin vastaan sinulle mielelläni. 🙂


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.