Minkälaisten lasien läpi katselet maailmaa?

Meidän uskomukset ja ajattelu- ja käyttäytymismallit muodostuvat meihin suurimmaksi osaksi, kun olemme alle 7- vuotiaita. Ajattele kahta ihanaa viatonta vauvaa, jotka syntyvät tähän maailmaan ilman minkäänlaisia ennakko-odotuksia itsestään tai ympäröivästä maailmastaan. Toinen vauva saa itselleen perheen, joka katselee ihaillen tätä suloisuutta, vastaavat vauvan tarpeisiin rakkaudella, hoivalla ja läsnäolollaan.

Toinen vauva syntyy perheeseen, jossa perheen ilmapiiri on jännittynyt, vauvan isä käyttää alkoholia ja on usein kännissä vauvan seurassa. Tämän vauvan annettaan huutaa pinnasängyssä yksin toistuvasti usein pitkiäkin pätkiä, hänelle huudetaan takaisin eikä hän saa riittävästi ruokaa, niinkuin vauva sitä tarvitsisi.  Minkälaiseksi näiden vauvojen maailmankuva muotoutuu? Minkälaiseksi he kokevat itsensä? Miten he luottavat toisiin ihmisiin tai ajattelevat ympäröivästä maailmasta?

Lapsuudessamme syvään juurtuneita uskomuksia itsestämme voi syntyä myös kevyemmistäkin tapahtumista. Voi olla, että äitisi on tuonut vain sisaruksellesi jäätelön kaupasta ja sinä olet jäänyt ilman. Sisaruksesi oli syönyt kunnolla lounaan, mutta sinä et, jonka vuoksi et saanut jäätelöä. Tämän tapahtuman, johdosta olet voinut kokea lapsen maailmasta käsin, että et ”ansaitse kaikkea hyvää elämässäsi etkä ole arvokas”. Tämä tapahtuma ja muisto tallentuu kehoon ja alitajuntaan, sillä lapsi ei vielä osaa loogisesti ajatella tapahtumaa.  Tämänkaltainen ”kevytkin” tapahtuma voi muodostua meille ”möröksi”, johon törmäämme uudestaan ja uudestaan elämässämme. Tämänkaltaisiin tapahtumiin voit siis aikuisenakin reagoida 5-vuotiaan tavalla, joka ei saanut jäätelöä kaupasta. Vaikka kuinka ymmärrät tapahtuman järkevästi, samanlainen tunnereaktio aina vain toistuu ja toistuu.

Jos ajattelut tarkemmin tätä vauvaa, joka ei saanut riittävää hoivaa lapsuudessaan. Millä tavalla hän kokee toiset ihmiset elämässään? Luottaakohan ihmisiin? Mieti minkälaiset stressireaktiot voi syntyä tälläiselle ihmisiselle, kun hän tutustuu uusiin ihmisiin?  Tälläinen ihminen voi myös eristäytyä, sillä hän ei kestä sitä tunnetaakkaa, joka syntyy siitä pelosta, että ihmiset satuttaisivat häntä.  Tämä on normaali suojautumiskeino, joka estää sen, että tämänkaltaisella historialla varustettu henkilö ei tulisi uudelleen loukatuksi tai satutetuksi. Tällaisten muistojen aktivoiduttua rationaalinen mieli ohitetaan ja reagoivan, tunnepohjaisen, kipuun ja stressiin reagoiva mieli lähtee toimintaan.

Näin voi tapahtua useimmille meille ihmisistä, monta kertaa päivässä. Tämänkaltaisista muistoista muotoutuu ihmistietokoneemme kiintolevyn ohjelmointi.  Mitä suurempaa kipua koimme alkuperäisen tapahtuman yhteydessä, sitä enemmän adrenaliinia vapautuu ja sitä herkemmin tulkitsemme myöhemmät samaa muistuttavat tilanteet samankaltaiseksi.

Joidenkin näkökulmien mukaan stressi (epätasapainotila kehossa) aiheuttaa 90% erilaisista sairauksistamme. Sinulla voi olla geneettinen alttius vaikka astmaan, joka stressaavan tapahtuman johdosta puhkeaa tai pahenee entisestään. Stressiä voi siis syntyä alipalautumisesta, unettomuudesta, huonoista ruokavaliotottumuksista, altistumisesta homeelle tai sisäilmaongelmille, elämänkokemuksista ja – tapahtumista.  Myös erilaiset uskomukset synnyttävät erilaisia tunnerektioita. Sisäinen äänesi voi latistaa sinua tai haukkua ilman, että siihen liittyy mitään ulkopuolista tekijää.  Eli stressireaktiot voivat siis johtua kehomuistoista ja uskomuksistamme, jotka synnyttävät meihin tietynlaisia ajattelu- ja käyttäytymismalleja.

Miten tällaisiin kätkettyihin muistoihin ja uskomuksiin pääsee sitten käsiksi?

Nämä muistot ovat osa meitä ja tämän vuoksi niitä on todella vaikea tiedostaa tai löytää itsestä, koska ne ovat meille totta. Useammat oppivat selviytymään niiden kanssa, vaikka niistä aiheutuu ahdistusta. Mutta tarvitseeko elämän olla vain selviytymistä?

Tälläisilla muistoilla on siis hyvä tarkoitus suojella meitä, jotta emme enää kokisi samanlaista kipua kuin aikaisemmin. Mutta nämä ”suojaavat uskomukset” voivat myös eristää meitä esimerkiksi kotiin, estää meitä menestymästä työssämme tai alkaa käyttäytymään meille haitallisella tavalla (tunnesyöminen, päihteet, työnarkomania yms.) Aikaisemmin ajateltiin, että muistot ovat tallentuneet aivoihimme, mutta nykytietämyksen mukaan ne ovat varastoituneet soluihimme. Joten pelkällä puhumisella ei välttämättä vapaudu uskomuksista tai näistä muistoista.

Ensimmäinen askel on tunnistaa omat uskomukset ja tulla niistä tietoiseksi. Yksi tapa päästä uskomuksen jäljille on palauttaa mieleen kuormittavia tunteita, joita tuntee useimmiten arjessaan? Kun olet löytänyt tunteen, niin pohdi mitä ajattelet silloin, kun saat tälläisen tunnetilan luotua itsellesi?Mitä sinun tulee sanoa itsellesi, että tämä tunnetila aktivoituu? Esimerkiksi ” En ole saanut tänään mitään aikaiseksi” synnyttää minussa riittämättömyyden tunteen. Tämän jälkeen voisit palauttaa mieleen tuleeko kyseinen lause mieleesi vaikka lapsuudesta tai mitä pitäisi saada aikaan ja kenen mielestä? Minkälaisiin suorituksiin sinun pitäisi yltää, että tuntisit riittävyyttä? Ja kuka määrittää sen, mikä on riittävästi? Tässä vaiheessa ollaankin todella lähellä uskomuksen löytymistä. 🙂

Pelkkä tiedostaminen ei auta uskomuksista vapautumiseen vaan esimerkiksi erilaisilla kehollisilla harjoitteilla voi vapautua paremmin näistä. Ikään kuin saisit puhdistettua kehosi näistä ”uskomuksista” syvemmältä tasolta.

Jos olet kiinnostunut pääsemään käsiksi paremmin näihin juurisyihin, niin järjestän seuraavan Puhdista mielesi ja kehosi- retriiitin, jossa viikonlopun ajan puhdistamme kehoa ja mieltä erilaisille harjoituksilla hyvin lempeästi turvallisessa ympäristössä (keholliset harjoitteet, NLP, Hengitysharjoitteet, meditaatio, mindfulness ja psykologiset harjoitteet).

Järjestän myös Rentouta mielesi ja kehosi- workshopin Jyväskylässä tiistaina 2.4. klo 17.15-19.15. Tämän workshopin aikana opit tunnistamaan näitä uskomuksia ja myös opit erilaisia tapoja pistää kehosi palauttavaan tilaan, jossa kehon omat parantumissysteemit pääsevät korjaamaan kehosi toimintaa.

Myös Rentouta mielesi ja kehosi- nettivalmennuksessa opit menetelmiä tietoiseen rentoutumiseen sekä löydät näitä tiedostamattomia uskomuksia itsestäsi.

Tee itsellesi hyvinvointiteko ja tule rohkeasti mukaan elämääsi muuttavalle matkalle.

Tässä muutama palaute edellisistä tapahtumistani:

”Kurssin jälkeen tuntui nin paljon rauhallisemmalta ja ihan kun olisi löytänyt suuren palan mielenrauhaa ja iloa. Tähän oli niin helppo osallistua ilman paineita, kiitos siitä sinulle. Harjoituksiin oli helppo lähteä mukaan ja liikkua tunnetiloista toisiin. Tuntuu todella rauhalliselta ja seesteiseltä. On ylittänyt odotukset ja tuntunut todella hyvältä. Kiitos kaikista tunteiden läpi käymisistä ja kaiken sallimisesta.

”Kiitos, että olet sinä ja luonut ihan mahtavia kokemuksia kurssien ja retriittien muodossa. Niistä on ollut apua älyttömästi oman henkisen työstön kanssa. Paljon enemmän, kuin olin tajunnutkaan. Eilen ei voinut kuin hymyillä, kun oli pitkästä aikaa niin hyvä olo sisimmässä. Tiedän myös, että en ole ainut joka on saanut apua omien suuntaviivojen piirtämiseen. Kiitos, sinussa asuu parantaja.”

”Kiitos, Aivan mahtava päivä. <3
Harjoitukset avasi silmäni. Todella, tunteen saa nousemaan vain ajattelemalla:)Vihanpurku oli erittäin hyvä harjoitus, en ollut tiennyt, että minussa on niin paljon vihaa.
Tuntui helpottavalta ja ihanan raukealta olo harjoituksen jälkeen. Vihassa on voimaa! Se oli mahtava konkreettisesti huomata, sillä energiaa arjessa tarvitsee..
En ollut tiennyt, että minussa on vihaa, mutta sieltähän sitä nousi. Ryhmä ja tilanne tuntui turvalliselle tehdä harjoituksia. En ole koskaan aiemmin tehnyt vastaavia harjoituksia, läsnäoloa, hengitysharjoituksia ja rentoutusta kyllä, mutta oli tosi kiva tehdä tuollaista toiminnallista harjoitusta.”

”Huippukurssi ja monipuolinen, oli mukava tutustua erilaisiin harjoituksiin. Mukavan rauhallista ja ohjaajana olet ihmisläheinen ja sinulla on lämmin ote ohjaamiseen.”

”Kurssi ylitti odotukset, joskus ollut samantapaisella, joka ei antanut mitään”

”Rakkautta huokuva kurssi  Super rentouttava ja kehittävä ryhmä. Keholliset harjoitukset auttoi hahmottamaan kehon ja mielen yhteyttä ja meditaatioissa pääsi ihan omiin maailmoihin. Todella tehokasta työstämistä mielen kanssa ja syvimmän sisimmän tutkimista. Parasta laatuaikaa itselle mitä arjessa voi saada. Keho, mieli, sielu ja rakkaus tehokas meditaation pakkaus. Huippu ohjaaja, omalla paikallaan, kiitos ihana Essi <3”

”ihanan rentouttava ja avaava harjoitus. Olet ihana ihminen ja sinulla on ihan mieletön lahja”

”Ihana Essi, Sinulla on lahja, ainutlaatuinen lahja. Se hehkuu sinusta ulospäin. Antaa rauhaa muille. <3”

”Kiitos ihanasta kurssista! Nautin sanallistamisestasi. Ohjaat juuri oikealla rytmillä ja sanoilla. Huomaa, että olet ”vihkytynyt” rentoutukseen. Vakuutuin heti voimastasi.”

”Ihana Kurssi. Vetäjä tosi hyvä, rauhallinen, läsnäoleva ja kannustava. Ilmapiiri kurssilla avoin.”

”Kiitos Essi, Tykkään kovasti aidosta olemuksestasi, et yritä mitään, vakuuttava taito ohjata harjoituksia.”

Haluatko laittaa minulle kommenttia tai kysymyksen? Laita viestiä minulle allaolevan kommenttiboxin kautta ja vastaan sinulle mielelläni. <3


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.