Lapsuuden haittakokemukset vaikuttavat aikuisiän terveyteen

Kirjoitan aiheesta, joka itselleni hyvin rakas ja syy miksi itse olen opiskellut ja teen tätä työtä. Omassa työssäni tulen joka kerta kertomaan näistä aina ja aina uudelleen, siitä miten erilaiset lapsuudessa koetut haittavaikutukset ja traumat vaikuttavat syvällä tasolla meidän hyvinvointiin ja terveyteen. Olen ihan pienestä ollut utelias, sille mikä saa meidät käyttäytymään niin kuin käyttäydymme tai miksi, jotkut ihmiset sairastuvat vaikka erilaisiin autoimmuuni - tai mielenterveyssairauksiin.

Oletko koskaan ajatellut, miten lapsuutesi vaikuttaa nykypäivääsi?

Elämään kuuluu erilaiset tapahtumat, muutokset ja vastoinkäymiset. Jotkut ihmiset kokevat elämänsä aikana enemmänkin erilaisia vakavia ja uuvuttavia elämäntapahtumia. Erilaisissa tutkimusnäytöissä on voitu osoittaa, että lapsena koetulla pitkäaikaisella stressillä on pahimmillaan laaja-alaisia ja pysyviä vaikutuksia esimerkiksi aivojen rakenteeseen, elintoimintoihin, terveyteen, tunne-elämään ja sitä kautta käyttäytymiseen vielä aikuisenakin. Tietenkin näitä haittakokemuksia ja vaurioita pystytään hoitamaan ja jopa korjaamaan. Milloinkaan ei ole liian myöhäistä. <3

Stressinsäätelyjärjestelmämme voi muuttua kroonisen tai hyvin voimakkaan stressin vaikutuksesta ja tämä voi altistaa meidät monille eri sairauksille. On tutkittu, että lapsuudenaikainen kaltoinkohtelu on yhteydessä aikuisiän kohonneeseen CRP-tasoon (tulehdus), jolloin stressitila käynnistää tulehdusreaktion kehossa.

Krooninen stressi on yhdistetty muun muassa metaboliseen oireyhtymään, sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen, autoimmuunisairauksiin, syöpäsairauksiin, mieliala- ja ahdistuneisuushäiriöihin, päihdehäiriöihin, persoonallisuushäiriöihin, psykooseihin ja dementiaan. Stressi voi vaikuttaa myös muistin ja tarkkaavaisuuden ongelmiin. Erityisesti varhaislapsuuden traumaattiset kokemukset ja vakavat hoidon laiminlyönnit vaikuttavat keskushermoston rakentumiseen.

Vaikkakin lapsuudessa olisi tapahtunut erilaisia haastavia elämänkokemuksia, jotka aiheuttaisi haittakokemuksia voidaan sitä kuitenkin lievittää lapsuuden ajan hyvällä hoidolla ja tuella. Aikuisiällä traumoista toipumisesta voi tulla myös uusi voimavara.

Eläinkokeissa on osoitettu, jos emon-poikassuhteen varhaislapsuuden hoivassa tulee katkoksia ja se vaikuttaa poikasen stressinsäätelyjärjestelmän aliaktiivisesti. Kuitenkin niillä poikasilla, joita emo nuolee tämän erokokemuksen jälkeen, stressinsäätelyjärjestelmän yliaktiivisuus on kuitenkin aikuisena vähäisempi kuin niillä, joita emo ei erokokemukseen jälkeen nuollut. Joten hyvä huolenpito ja tuki vaikuttaa jälkikasvuun aina myönteisesti. :)

riccardo-annandale-7e2pe9wjL9M-unsplash.jpg

ACE-seula lapsuuden haittakokemuksien ilmentämiseen

Tässä on mielenkiintoinen testi, jonka tarkoituksena mitata lapsuuden haittakokemuksia. Täältä pääset lukemaan lisää ACE-seulasta ja tekemään englannin kielisen testin. Tätä seulaa ei kuitenkaan vielä käytetä Suomessa laaja-alaisesti, mutta useissa muissa maissa käytetään. Alta pääset tekemään myös suomennetun version testistä.

Laske kuinka monta alla olevaa kokemusta sinulla on ollut, ennen kuin täytit 18 vuotta? Jokaisesta kokemuksesta saat yhden pisteen.

1.    toistuva henkinen väkivalta

2.    toistuva fyysinen väkivalta

3.    seksuaalinen hyväksikäyttö

4.    fyysinen laiminlyönti (perustarpeista ei huolehdita)

5.    emotionaalinen laiminlyönti (esimerkiksi yksin jättäminen, kylmä kohtelu)

6.    päihteiden väärinkäyttö kotona (esimerkiksi alkoholismia tai huumeiden käyttöä)

7.    mielenterveysongelmat kotona (esimerkiksi masennusta, mielisairautta tai itsemurhan yrittämistä)

8.    äidin väkivallan kohteena olemisen todistaminen

9.    avioero tai vanhempien erilleen muuttaminen

10. rikollinen toiminta kotona (esimerkiksi joku perheenjäsen joutunut vankilaan)

Näin pisteet voivat vaikuttaa terveyteen:

·       Jos ACE-pistemäärä on 2 tai enemmän, on kaksinkertainen riski sairastua johonkin autoimmuunisairauteen

·       3 tai enemmän, riski ylipainoon ja lihavuuteen kaksinkertaistuu

·       3 tai enemmän, oppimis- ja käytösvaikeudet ovat 32,6 kertaa todennäköisempiä

·       4 tai enemmän, tupakointi on 2,5 kertaa, alkoholiriippuvuus on 5,5 kertaa ja suonensisäisten huumeiden käyttö 10 kertaa todennäköisempää

·       4 tai enemmän, sairastuu kaksi kertaa todennäköisemmin sydänsairauksiin tai syöpään ja 3,5-kertaa todennäköisemmin keuhkoahtaumatautiin

·       6 tai enemmän, on kaksikymmentä vuotta matalampi elinajanodote

·       7 tai enemmän on kolminkertainen todennäköisyys saada elämänsä aikana keuhkosyöpä ja 3,5-kertainen todennäköisyys saada iskeeminen sydänsairaus

Miten traumoja voi hoitaa aikuisiällä?

Traumoja voi hoitaa psykoterapiassa ja varsinkin kannattaa tutustua silmänliike-terapiaan.

Psykoterapiaan voi saada kelan korvausta, silloin tulee saada lääkäriltä kuntoutuspsykoterapiaan lähete. Tutustu täältä kuntoutuspsykoterapiaan.

Psykoterapiaan voit kuitenkin mennä ilman lähetettä, silloin maksat käyntikerrat itse. Nykyään terapiaa voi ostaa myös etänä esimerkiksi Vastaamosta.

Tutkimusnäyttöä on paljon myös erilaisista kehollisista hoitomuodoista esimerkiksi joogasta, hengitysharjoituksista, tanssi- ja liiketerapiasta.

Muita keinoja auttaa itseäsi traumojen hoidossa on puhuminen, kirjoittaminen ja omaan sisäiseen maailmaan tutustuminen, tietoisen läsnäolon ja vertaistuen avulla.  

Kannattaa panostaa myös stressin hoitamiseen ja hallintaan palauttavan unen, laadukkaan ravinnon, liikunnan, terveiden ihmissuhteiden ja stressinsäätelykeinojen avulla.

Itse haluan opettaa omilla kursseillani taitoja säädellä omia tunne- ja stressireaktioita, löytää kehollisuuden kautta tien omaan sisäiseen maailmaan sekä lisätä tyytyväisyyttä elämään. Tiedän, että se on mahdollista.

Minuun voit tutustua lisää täältä ja kursseihini niin netissä kuin kasvotusten täältä.

Muista pitää itsestäsi huolta. Paras lahja mitä voit antaa myös lapsillesi on hoitaa omia traumojasi ja itseäsi.<3

<3:Essi

Lähteitä:

Lapsuuden stressi uhkaa aikuisiän terveyttä. Suomen lääkärilehti. https://www-terveysportti-fi.ezproxy.xamk.fi/dtk/ltk/koti

Burke Harris, N. 2019. Syvälle ulottuvat juuret. Turvattomasta lapsuudesta tasapainoiseen aikuisuuteen. Suomentanut Juha Kuvajainen. Helsinki: Basam Books.

Burke Harris, N. 2014. How childhood trauma affects health across a lifetime. TED-talks. https://www.ted.com/talks/nadine_burke_harris_how_childhood_trauma_affects_health_across_a_lifetime

Lisää aiheesta ACE: (ei herkille) https://www.youtube.com/watch?v=YiMjTzCnbNQ&feature=youtu.be

Essi Määttä