Mitä ovat tunnetaidot, palautekulttuuri ja miksi se on tärkeää?

tengyart-_VkwiVNCNfo-unsplash.jpg

Olisitko kiinnostunut kehittäämään oman yhteisösi tunnetaitoja ja vuorovaikutusta palautetilanteissa?

Erilaiset tavat työskennellä, tunnetaitojen puute voivat kuormittaa ja heikentää yhteisön työhyvinvointia. Ihmisyyteen kuuluu tuntea erilaisia tunteita ja ajatella erilaisia ajatuksia, mutta käyttäytymistä ja ilmaisua tulee säädellä. Vaikka työyhteisössä olisi kuinka vihainen tahansa, ei saa kuitenkaan purkaa vihaa huutamalla tai toisaalta taas patoa tunteita sisälleen. On opeteltava kertomaan omista tarpeistaan rakentavasti ja kunnioittamaan myös muita.

Tutkimuksissa on myös todettu, että myönteiset tunteet työpaikalla lisäävät ihmisten tyytyväisyyttä työhönsä. Myönteiset tunteet lisäävät myös sitoutumista työpaikkaan sekä työpaikan myönteinen ilmapiiri lisää työtehtävistä suoriutumista ja luovaa ongelmanratkaisua.

Paremmat tunnetaidot luovat hyvinvointia työntekijälle itselleen, myös koko työyhteisölle ja heidän asiakkailleen. Laajemmassa mittakaavassa yksilön paremmat tunnetaidot luovat hyvinvointia myös hänen lähipiirilleen.

Palautekulttuurilla tarkoitetaan työyhteisön tapaa suhtautua palautteeseen ja toimintamallia antaa ja saada palautetta. Työntekijät kaipaavat jatkuvasti enemmän palautetta, kun työssään saavat. Helposti annetaan toisille enemmän korjaavaa palautetta, vaikka kannustava palaute parantaisi tuloksellisuutta työssä. Onnistumisten esiin tuominen auttaa korjaavan palautteen vastaanottamisessa.

Jatkuva palautteen antaminen ylläpitää hyvää ja avointa ilmapiiriä, jolloin kaikenlaiset asiat ovat jatkossakin helpompi ottaa puheeksi. Kun kaikki työyhteisössä uskaltavat, haluavat ja osaavat antaa palautetta, se kertoo työntekijöille missä he ovat onnistuneet ja missä tarvitsee vielä kehittyä tai mitä kohtaa parantaa. Palautetta on helppo antaa, kun työpaikan kulttuuri on myönteinen kehittymiselle ja kehittämiselle sekä työyhteisössä tiedetään mitä palaute tarkoittaa, miten palaute annettaan ja miten palautetta vastaanotetaan.    

antenna-cw-cj_nFa14-unsplash.jpg

Tunnetaidot ja palautekulttuuri työyhteisön työhyvinvoinnin tukena- koulutus

Haluaisitko kehittää oman yhteisösi tunnetaitoja, vuorovaikutusta ja palautteen antamisen tapoja?

Olen luonut tämän koulutuksen opinnäytetyönäni sosionomiopinnoissani. Olen kerännyt yli 40:nestä tutkimuksesta ja lähteistä materiaalia sekä koostanut siitä kyseisen toiminnallisen koulutuksen. Koulutuksen olen testannut työelämäyhteistyökumppanin kanssa.

Valmennus sisältää neljä tapaamista työyhteisön kanssa

Valmennus toteutetaan neljänä tapaamiskertana ja ovat kestoltaan kaksi tuntia kerralla. Kaksi ensimmäistä kertaa liittyvät tunteisiin, tunnetaitoihin ja siihen miten säädellä omia tunteita.

Kaksi viimeistä kertaa perehdymme miten antaa- ja vastaanottaa palautetta työyhteisössä. Viimeisellä kerralla työyhteisö rakentaa yhdessä pelisäännöt palautteen antamiseen ja vastaanottamiseen. 

Kaikkiin tapaamiskertoihin liittyy valmennuksellinen luento sekä harjoituksia, yksilö-, pari- ja ryhmäharjoituksia käytännössä. Tunne- ja vuorovaikutustaidot ovat opittavissa olevia taitoja, joiden oppiminen on yleensä helppoa ja tässä koulutuksessa myös hauskaa. Harjoituksiin on helppo osallistua ja niitä kokeillaan yhdessä rennoin ottein.

Ennen valmennusta kerätään työyhteisöltä lyhyellä lomakehaastatteluna esitietoja tämän hetken tunnetaidoista, mikä tunnetaidoissa on vielä haastavaa ja mitä osallistujat haluaisivat oppia. Tämän lisäksi selvitetään kenelle ja missä tilanteessa tällä hetkellä palautetta annetaan, miten sitä vastaanotetaan ja minkälaisia haasteita työyhteisössä on palautteen antamiseen liittyen. Alkuhaastattelu toimii kartoituksena ja selvityksenä työyhteisön tarpeille ja sille minkälaiseksi toiminnallisen osuuden sisältö rakentuu.

Ensimmäinen tapaaminen

Tuntee ja tunnetaidot

Ensimmäisessä tapaamisessa käymme läpi siitä mitä tunteet ja tunnetaidot ovat, mistä tunteet tulevat, miltä ne tuntuvat kehossa? Tapaamiseen kuuluu erilaisia tunneharjoituksia.

Toinen tapaaminen

Miten säädellä tunteita?

Toisessa tapaamisessa käymme läpi miten erilaiset tunteet vaikuttavat käyttäytymiseen, ajatteluun ja miten omia tunteita pystyy säätelemään käytännössä.

Kolmas tapaaminen

Miten antaa ja vastaanottaa palautetta?

Kolmannessa tapaamisessa käymme läpi palautteen antamiseen ja vastaanottamiseen liittyvää teoriaa sekä teemme käytännön palauteharjoituksia parin ja ryhmän kanssa.

Palautetaitoja opitaan parhaiten niitä käytännössä harjoittelemalla toisten kanssa ja tämän jälkeen aidoissa vuorovaikutustilanteissa. Harjoituksiin on helppo osallistua ja niitä kokeillaan yhdessä rennoin ottein. Vaikka aihe on herkkä ja yleensä voi aiheuttaa voimakkaitakin tunnereaktioita aidoissa tilanteessa, niin tällä luennolla siitä on tehty helppoa ja hauskaa, jolloin jatkossakin palautetilanteet helpottuvat.

Neljäs tapaaminen

Palautekulttuurin rakentaminen työyhteisön kanssa

Tällä kerralla rakennetaan yhdessä työyhteisölle palautekulttuurin yhteiset pelisäännöt. Pelisäännöt tuotetaan osallistuvalla otteella, jossa jokainen pääsee vaikuttamaan sääntöjen sisältöön. Palautetta on silloin helppo antaa, kun työyhteisössä luotu yhteinen suunnitelma ja pelisäännöt.

Jokaisen tapaamiskerran jälkeen osallistujat saavat havainnointitehtäviä, joiden kautta he tarkkailevat omia tunteita, tarpeita ja tunteiden ilmaisua rakentavasti omassa arjessaan.

Valmennus toteutetaan valmennuksellisella luennolla, käytännön tunneharjoituksilla, dialogilla sekä havainnollistamalla omaa henkilökohtaista tapaa tuntea ja ilmaista tunteita. Henkilökohtaisia tuntemuksia ei tarvitse jakaa muille, mutta saa jakaa näin halutessaan.

Palautteita edellisistä valmennuksista:

”Sisältöä tuotiin kivasti tuokioihin ja aika meni tosi nopeasti. Varsinkin palautteen antamiseen liittyvä harjoitus oli erittäin hyvä. Ohjaajana olet ihanan rauhallinen.”

”Kouluttajana olet ihanan rauhallinen ja huomioonottava. Ohjasit meitä hyvin ja ajatuksia herättelevin keskusteluihin. Sait myös minut itseni pohtimaan omaa tapaani toimia työyhteisössä ja antaa palautetta. ”

”Sisältö on ollut erittäin tärkeää ja hyödyllistä, ilmapiiri on ollut rento ja positiivinen.”

”Osaat olla innostava. Osasit tehdä hienosti konkreettisia esimerkkejä, miten tunteita voi käsitellä. Sopivan pituisia tyky-iltoja. Oikein mukava ja ryhmäyttävä koulutus. ”

”Olet helposti lähestyttävä ja todella hyviä esimerkkejä omat kokemukset. Kurssi oli oikein kattava ja täynnä asiaa. Käytännön harjoitukset mieluisia. ”

”Palautteen antamiseen liittyvät kerrat hyviä ja ajatuksia herättäviä. Yhteiset säännöt tulee varmasti käyttöön. ”

”Keskusteleva, rento asenne. Todella hyviä asioita ja pointteja palautteen antamiseen ja palautekulttuurista. Looginen rakenne ja eteneminen asioissa. ”

”Huippu ohjaaja, joka on lempeä, empaattinen ja ammattitaitoinen, myös turvallinen ja saa luotua turvallisen ja hyväksyvän ilmapiirin toisilleen vieraiden ihmisten kesken.”

”Ohjaana pidän sinun vakaasta, tyynestä ja silti energian täyttämästä olemuksestasi. Osaat ohjata riittävän rauhallisesti, selkeästi ja harjoitukset olivat tosi antoisia. Onnistuit luomaan tuntemattomasta porukasta yhtenäisen ryhmän, jossa jokainen porukasta oli hyväksytty omana itsenään.”

Valmennuksen voit tilata työyhteisöllesi, joko laittamalla minulle suoraan sähköpostia (essi(at)essimaatta.com tai ottamalla yhteyttä nettisivujen kautta täältä.

     

Essi Määttä